WooCommerce Session Debugger

Billing Country: PL

Cart Contents:

The cart is empty.

Full Session Data:

Array
(
)

Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu

Pokarmy obniżające poziom cholesterolu


Wysoki poziom cholesterolu jest głównym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi chorób układu krążenia, które odpowiadają za trzy razy więcej zgonów niż rak piersi i dwa razy więcej zgonów niż rak płuc.

Substancja tłuszczopodobna odgrywa kluczową rolę w produkcji niektórych hormonów, witamin, kwasów żółciowych i innych substancji. W większym stopniu szkodzi organizmowi i powoduje choroby układu krążenia, które uważane za jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie.

Należy rozróżnić dwa rodzaje cholesterolu: zły cholesterol LDL i dobry cholesterol HDL. LDL to szkodliwy dla naszego organizmu cholesterol, który może zacząć odkładać się na ścianach naczyń krwionośnych i prowadzić do ich zwapnienia, a także stwarza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak dusznica bolesna, zawał czy udar. Innym rodzajem cholesterolu jest cholesterol HDL, który jest dobrym cholesterolem, ponieważ jego zadaniem jest usuwanie złego cholesterolu z tętnic.

Aktywność fizyczna i prawidłowe odżywianie są kluczowe, aby obniżyć poziom cholesterolu

Oprócz aktywności fizycznej także dieta odgrywa kluczową rolę w podwyższeniu poziomu złego cholesterolu. Eksperci z The New England Journal of Medicine twierdzą, że prawidłowe odżywianie może obniżyć poziom cholesterolu o 20 procent w zaledwie trzy miesiące.

Cholesterol można obniżyć za pomocą niektórych rodzajów żywności, które są bogate w sterole i stenole. Spożywanie takich pokarmów to najprostszy sposób na obniżenie złego cholesterolu LDL i zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Niewielkie ilości steroli i stenoli występują naturalnie w wielu zbożach, warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach. Ponieważ silnie obniżają poziom cholesterolu, producenci zaczęli dodawać je do żywności.

Stenole i sterole znajdują się w

margarynie

,

soku pomarańczowym

,


płatkach owsianych


i nie tylko. Molekularnie sterole i stenole są bardzo podobne do cholesterolu. Kiedy podróżują przez układ pokarmowy, zapobiegają wchłanianiu złego cholesterolu do krwiobiegu. Dzięki temu cholesterol nie przykleja się do ścian naczyń krwionośnych, tylko jest wydalany jako odpad.



Błonnik

działa podobnie do steroli, ponieważ zapobiega przedostawaniu się złego cholesterolu LDL do krwiobiegu. Pokarmy takie jak

fasola i rośliny strączkowe

zawierają błonnik, który wiąże cholesterol, a następnie jest wydalany jako odpad. Spożywanie większej ilości błonnika pomaga obniżyć zły cholesterol LDL. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik powoduje, że organizm wchłania mniej tłuszczów nasyconych, co pomaga regulować masę ciała i chroni naczynia krwionośne.



Orzechy to kolejna ważna grupa składników odżywczych, które pomagają obniżyć zły cholesterol.

Większość orzechów, w tym orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, obniża poziom cholesterolu, ponieważ zawierają sterole roślinne i nienasycone tłuszcze, które chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniem. Są również bogate w błonnik i witaminę E.

Innym pokarmem, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, jest soja. Mleko sojowe, tofu, jogurty sojowe mogą pomóc wątrobie usunąć zły cholesterol LDL z krwiobiegu. Z tego powodu warto jest zamienić mleko i mięso na soję przynajmniej kilka razy w tygodniu.


Spirulina jako pomoc w walce z wysokim poziomem cholesterolu



Spirulina

to roślina, która ma moc regulowania glukozy, ciśnienia krwi i cholesterolu. Łagodzi bóle spowodowane stanami zapalnymi, działa antyoksydacyjnie i chroni przed chorobami serca, wątroby i nerek. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy, niweluje skutki uboczne alergii, poprawia trawienie i przyspiesza pracę mózgu.


Spirulina

to nitkowate cyjanobakterie (sinice) i superfood, bogate w białko i witaminy, które ze względu na swój kolor zwane są niebiesko-zielonymi algami.

Spirulina

jest uprawiana w soli fizjologicznej o wysokim pH lub w świeżej wodzie. Zawiera wiele witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E, oraz charakteryzuje się dużą zawartością białka, które stanowi około 60 procent całej jej zawartości. Korzystając z metody analizy fluorescencji promieniowania rentgenowskiego, udowodniono, że

spirulina

zawiera wiele mikroelementów niezbędnych dla funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Spirulina dostarcza organizmowi jeszcze więcej białka niż orzechy

Wyjątkową algą, która pomaga nam w detoksykacji naszego organizmu, jest

spirulina

. To właśnie dlatego stanowi nieodzowną część naszych wspaniałych suplementów, ponieważ jako jedyne algi skutecznie odtruwają i jednocześnie wzmacniają nasz organizm.

Spirulina

to pierwsza alga na Ziemi, która produkowała tlen i umożliwiła rozwój form wyższych na Ziemi.


Niebiesko-zielone algi

to ogromne źródło chlorofilu, naturalnych soli, enzymów i przeciwutleniaczy. Zawiera również żelazo, wapń i inne minerały (nawet w śladowych ilościach). Jej skuteczność potwierdza również Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Co ciekawe,

spirulina

ma znacznie wyższą zawartość żelaza niż szpinak i zawiera znacznie więcej beta-karotenu (witaminy A) niż marchew.


Spirulina pomaga wzmocnić zdrowie i obniżyć poziom cholesterolu

Badania pokazują, że spożywanie spiruliny wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zapobiega uszkodzeniom serca i zastawek serca, stymuluje i wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ pobudza produkcję przeciwciał i zapewnia zdrową reakcję organizmu na alergie. Pomaga w nauce, a także zwiększa koncentrację i pamięci.



Dla kogo przeznaczona jest

spirulina

?

Dla dzieci, które nie przepadają za warzywami lub nie spożywają ich wystarczająco dużo w diecie, a także dla osób z większym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze, np. nastolatkowie w okresie wzrostu i rozwoju, kobiety w ciąży, sportowcy i osoby uprawiające sport rekreacyjnie, aby utrzymały odpowiedni poziom energii, wegetarianie i weganie oraz osoby chore, które chciałyby przyspieszyć leczenie i gojenie się ran.


Spirulina

nie jest polecana osobom ze zdiagnozowaną nadczynnością przytarczyc (chorobą spowodowaną zwiększoną, niekontrolowaną produkcją i wydzielaniem parathormonu (PTH) z przytarczyc) oraz osobom uczulonym na algi i owoce morza, a także pacjentom z bardzo wysoką gorączką lub udarem cieplnym.


Spirulina działa wzmacniająco i odtruwająco


Spirulinę

można przyjmować, jeśli chcemy odtruć lub wzmocnić organizm. To jedyne algi, które dodatkowo wzmacniają organizm, a nie tylko odtruwają! Można ją spożywać na kilka różnych sposobów: sproszkowaną

spirulinę

można dodać do smoothie, posypać nią jogurt z owocami lub wymieszać z sokiem z cytryny.


Spirulina

zawiera aż 60 procent białka, w tym 23 niezbędne aminokwasy. Badania wykazały, że

przyjmowanie

spiruliny

może mieć pozytywny wpływ na poziom cukru i cholesterolu we krwi u diabetyków.