Świąteczne ciasteczka z matchą (choinki)
Wyśmienite i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka bezglutenowe z matchą w kształcie choinki są niezwykle zdrowe, dlatego możesz sobie pozwolić na całkiem sporą porcję bez wyrzutów sumienia. Zaparz filiżankę kawy lub herbaty i delektuj się tym wspaniałym i pełnowartościowym deserem!
Ciasteczka są z dodatkiem herbaty matcha, o której prawdopodobnie słyszałeś nie raz. Matcha to najsilniejsza i najwyższej jakości forma zielonej herbaty w postaci suszonych i zmielonych liści. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C.
Składniki
-
300 g
płatków owsianych
-
240 ml Twojego ulubionego
masła orzechowego Nature’s Finest
-
160 ml
syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
-
15 g proszku
bio matchy w proszku
+ mąka do posypania
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 165°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wsyp płatki owsiane do blendera lub robota kuchennego i miksuj dopóki płatki nie będą drobno zmielone. Zalecamy następnie przesianie i ponowne zmiksowanie większych kawałków.
- W dużej misce wymieszaj masło orzechowe, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, proszek do pieczenia i matchę.
- Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż uzyskasz ciasto na ciasteczka. Masa powinna być lekko wilgotna, ale nie lepka i łatwa do uformowania.
- Połowę ciasta rozwałkować na grubość 4-6 mm na posypanym mąką blacie i foremkami wyciąć choinki.
- Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 5-6 minut w temperaturze 165°C i nie więcej. Po wyjęciu z piekarnika najpierw poczekaj, aż ostygną, zanim zdejmiesz je z blachy – są baaardzo kruche, gdy są gorące.
- Po całkowitym ostygnięciu ciasteczek można je udekorować w dowolny sposób – my zamoczyliśmy je w gorzkiej czekoladzie i posypaliśmy krokantem z orzechów laskowych.